Er du udbrændt? Her er 9 spørgsmål til at finde ud af hvorfor

Foto: https://unsplash.com/@nublson

Artiklens Tags:

Burnout er en tilstand, som mange af os har stiftet bekendtskab med – og det er ikke kun noget, der rammer ledere.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) beskriver burnout som en kombination af vedvarende udmattelse, følelser af personlig ineffektivitet og øget mental distance fra arbejdet. Men hvad er det egentlig, der udløser denne følelse? Her er ni spørgsmål, du kan stille dig selv for at finde ud af, hvad der præcis driver din burnout, og hvordan du kan begynde at tackle den.

Vedvarende følelser af udmattelse

Denne form for udmattelse går langt ud over almindelig træthed. Det handler om en konstant følelse af udmattelse, som ikke forsvinder, selv efter hvile. Overvej følgende:

 1. Hvad er de to ting, der har været mest udmattende eller stressende for mig?
 2. Hvad har forhindret mig i at få tilstrækkelig hvile eller tage regelmæssige pauser?
 3. Hvad giver mig energi, som jeg mangler i mit arbejde eller liv?

Personlig ineffektivitet

Når du føler, at du konstant kæmper mod vindmøller, kan det føre til en følelse af ineffektivitet og frustration. Stil dig selv disse spørgsmål:

 1. Hvor føler jeg mig mest ineffektiv?
 2. Hvad er mest frustrerende for mig eller står i vejen?
 3. Hvad tager væsentligt mere energi, end det burde?

Øget mental distance

Den sidste dimension af burnout er mental afstand til arbejdet. Selvom en vis mental afstand kan være sund, kan overdreven distance føre til en følelse af ligegyldighed eller endda afsky. Spørg dig selv:

 1. Hvad får mig til at føle negativt eller kynisk?
 2. Hvad nød jeg tidligere ved arbejdet, som jeg ikke gør længere?
 3. Hvornår skete dette skift, og hvad udløste det?

At stille dig selv disse ni spørgsmål kan hjælpe dig med at identificere de grundlæggende årsager til din burnout. Det vil sandsynligvis kræve flere ændringer over tid at adressere disse faktorer, og det er ikke noget, der kan løses med en enkelt ferie. Som det gamle ordsprog siger: "Det er én ting ikke at være udbrændnoget andet at føle sig genopladet og engageret." Alligevel er denne øvelse et vigtigt første skridt mod at tage hånd om din burnout og måske forhindre den i at vende tilbage i fremtiden.

Handling og forebyggelse

Efter at have reflekteret over disse spørgsmål, er det tid til at tage konkrete skridt. Her er nogle praktiske råd:

 1. Prioriter restitution: Indbyg regelmæssige pauser i din dagligdag, og sørg for, at du får nok søvn. Overvej aktiviteter, der genoplader dig, såsom motion eller kreative hobbyer.
 2. Kommuniker klart: Tal åbent med din leder om dine arbejdsbyrder og forventninger. Måske er der mulighed for at justere arbejdsopgaverne eller få hjælp til de mest belastende opgaver.
 3. Sæt grænser: Lær at sige nej til urealistiske krav og beskyt din tid. Dette kan være svært i starten, men det er nødvendigt for at bevare din energi og mentale sundhed.
 4. Søg støtte: Overvej at tale med en mentor, coach eller terapeut for at få hjælp til at navigere gennem de udfordringer, du står overfor. Nogle gange kan et eksternt perspektiv være guld værd.
 5. Find mening: Forsøg at identificere de aspekter af dit arbejde, som du finder mest meningsfulde, og fokuser på at inkludere mere af disse elementer i din dagligdag.

Burnout er en kompleks tilstand, som kræver en bevidst indsats at overvinde. Ved at stille de rigtige spørgsmål og tage konkrete skridt, kan du begynde at tage kontrol over din situation og arbejde hen imod en mere balanceret og tilfredsstillende arbejdsliv. Husk, at det at være proaktiv omkring din mentale sundhed er lige så vigtigt som at passe på din fysiske sundhed.

Med disse værktøjer og refleksioner er du godt rustet til at identificere og tackle de faktorer, der fører til burnout, og forhåbentlig finde tilbage til en hverdag, hvor du føler dig mere energisk og engageret.

Insiration til artiklen fundet her.

Disclaimer
Oplysningerne på dette websted er kun til generel orientering og er ikke ment som specifik rådgivning eller anbefaling til køb. Mens vi stræber efter at holde informationerne nøjagtige og opdaterede, giver vi ingen garantier af nogen art. Enhver købsbeslutning du foretager på grundlag af oplysningerne på dette websted, bør ske efter egen grundig overvejelse og eventuelt med konsultation fra en fagperson.
Nyheder

Unge kan spare penge ved hjælp af rabatkoder

At få økonomien til at løbe rundt som ung kan være en udfordring. Når udgifterne til studiebøger, mad og sociale aktiviteter med vennerne begynder at hobe sig op, kan det være svært at finde balancen. En effektiv måde at afhjælpe dette på er ved at bruge rabatkoder til at spare penge, især dem, som man kan finde hos HurtigRabat.dk.