Fordele og ulemper ved at investere i guld: En komplet guide

Foto: https://unsplash.com/@zlataky

Artiklens Tags: ,

Overvej at tilføje guld til din investeringsportefølje som en sikker havn under økonomisk usikkerhed – læs vores guide til fordele og ulemper ved at investere i guld.

Guld har været en populær investering i årtusinder, men i dag står vi over for et bredt spektrum af investeringsmuligheder som aktier, obligationer og kryptovaluta. Alligevel er guld stadig en attraktiv mulighed for mange investorer. Her er en dybdegående guide til fordele og ulemper ved at investere i guld, og hvordan du kan gøre det klogt.

Fordele ved at investere i guld

 1. Beskyttelse mod markedskriser: Guld fungerer som en sikker havn under økonomiske nedgangstider. For eksempel steg guldprisen over 100% fra 2008 til 2012 under den finansielle krise, hvor næsten alle andre aktiver tabte værdi.
 2. Inflationssikring: Guldprisen stiger ofte under perioder med høj inflation. Når dollars købekraft falder, stiger efterspørgslen efter guld, hvilket kan give investorer et højere afkast.
 3. Diversificering af porteføljen: Ved at tilføje guld til din investeringsportefølje kan du minimere tab ved at sprede risikoen på tværs af forskellige aktivklasser. Guld reagerer ofte anderledes på markedsforhold end aktier og obligationer.

Ulemper ved at investere i guld

 1. Ingen indkomstgenerering: Guld giver ikke løbende indkomst som udbytte fra aktier, renter fra obligationer eller lejeindtægter fra ejendomsinvesteringer. Den eneste måde at tjene penge på guld er ved at sælge det til en højere pris end købsprisen.
 2. Ekstra omkostninger: Hvis du ønsker at købe fysisk guld kan opbevaring være dyrt. Du skal muligvis betale for transport, opbevaring og forsikring. Opbevaring i et bankboks eller en guldboks service er sikrere, men det koster også penge.
 3. Lavere afkast: Selvom guld er en sikker investering, har det historisk set et lavere afkast end aktiemarkedet.

Måder at investere i guld på

 1. Fysisk guld: Dette inkluderer guldbarer og guldmønter. Disse giver dig ejerskab over fysisk guld, men kræver sikker opbevaring.
 2. Guldaktier: Investering i guldmineselskaber kan give højt afkast, da disse aktier stiger med guldprisen. Det er vigtigt at undersøge selskabets performance og økonomiske sundhed inden investering.
 3. Guldfonde og ETF'er: Guld-ETF'er og fonde tilbyder en mere ligetil måde at investere i guld på. Disse fonde forvaltes professionelt og kan spore guldprisen eller investere i guldaktier.

Er guld en god investering?

Guld kan være en god investering i specifikke situationer, især under økonomisk usikkerhed og høj inflation. Dog har guld på lang sigt en lavere gennemsnitlig årlig afkast end aktier. Fra 1971 til 2024 leverede aktiemarkedet et gennemsnitligt årligt afkast på 10,70%, mens guld gav 7,98%.

Hvor meget guld bør du eje?

Eksperter anbefaler at holde mellem 3% og 6% af din investeringsportefølje i guld, afhængigt af din risikoprofil. Dette giver beskyttelse mod økonomisk usikkerhed og inflation, mens resten af porteføljen bør investeres i aktiver med højere vækstpotentiale.

Tips til investering i guld

 1. Køb fra velrenommerede forhandlere: Undgå at købe guld fra pantelånere eller privatpersoner online for at undgå svindel. Tjek forhandlerens omdømme og gebyrer, før du køber.
 2. Overvej guldaktier og fonde for likviditet: Disse er lettere at købe og sælge gennem en mæglerkonto og kan gøre det nemmere for dig som investor.
 3. Konsulter en finansiel rådgiver: Inden du ændrer din investeringsportefølje, er det klogt at få en rådgivers mening om guld som investering. De kan hjælpe dig med at bestemme, hvilken rolle guld skal spille i din portefølje.

Guld kan være en værdifuld del af din portefølje, især under økonomisk usikkerhed. For mere detaljeret information om investering i guld, besøg Forbes' guide til investering i guld: Forbes Guide to Investing in Gold.

Disclaimer
Oplysningerne på dette websted er kun til generel orientering og er ikke ment som specifik rådgivning eller anbefaling til køb. Mens vi stræber efter at holde informationerne nøjagtige og opdaterede, giver vi ingen garantier af nogen art. Enhver købsbeslutning du foretager på grundlag af oplysningerne på dette websted, bør ske efter egen grundig overvejelse og eventuelt med konsultation fra en fagperson.
Nyheder

Unge kan spare penge ved hjælp af rabatkoder

At få økonomien til at løbe rundt som ung kan være en udfordring. Når udgifterne til studiebøger, mad og sociale aktiviteter med vennerne begynder at hobe sig op, kan det være svært at finde balancen. En effektiv måde at afhjælpe dette på er ved at bruge rabatkoder til at spare penge, især dem, som man kan finde hos HurtigRabat.dk.