Fem trends, der former den nye verdensøkonomi

Billede af unsplash.com/@agent_illustrateur
Foto: unsplash.com/@agent_illustrateur

Opdag de fem langsigtede trends, der vil forme fremtiden for globale markeder og investeringer.

Innovation, klima, multi-globalisering, gæld og aldring

Ifølge Forbes, nævner Koen De Leus og Philippe Gijsels fra BNP Paribas Fortis at der er fem langsomt brændende kræfter, der vil forme markederne det næste årti. Disse er innovation, klima, multi-globalisering, gæld og aldring. Hvis du vil bygge langsigtede investeringstemaer, er deres bog, "The New World Economy In Five Trends", et godt udgangspunkt.

Fire trends peger på højere inflation og renter

De Leus og Gijsels forudser, at aldrende samfund, høj statsgæld, multi-globalisering og omkostningerne ved at bekæmpe klimaændringer vil holde inflation og renter højere. Gamle mennesker forbruger mere end de producerer, og med en aldrende befolkning stiger efterspørgslen efter varer og tjenester. Samtidig er statsgælden på et historisk højt niveau, og regeringer kan blive fristet til at lade inflationen reducere renteudgifterne.

Processinnovation øger produktiviteten

Den gode nyhed er, at innovation kan modvirke de stigende renter og inflation. Ifølge De Leus og Gijsels er vi på vej mod en bølge af 'process' innovation drevet af AI, 3D-print og billig vedvarende energi. Denne type innovation kan øge produktiviteten dramatisk, ligesom elektricitet og samlebånd gjorde for bilindustrien. Resultatet kan være højere BNP-vækst og reallønninger.

Kobber og guld: Efterspørgsel møder begrænset udbud

Kobber og guld handles nær rekordhøje niveauer, og De Leus og Gijsels tror, de vil stige yderligere. Kobber er essentielt for energiovergangen og kan ikke let erstattes af ny teknologi. Udbuddet fra eksisterende miner kan ikke møde den forventede efterspørgsel, og nye miner tager lang tid at udvikle. Guld vil også stige på grund af forventet højere inflation og ønsket om diversificering væk fra dollaren. En handel, der foreslås i bogen, er at investere i guldmineselskaber med uudnyttede kobberforekomster. Disse selskaber kan hurtigt udvikle kobberforsyningerne og drage fordel af stigende priser på begge metaller.

Din bedstemor vil ikke styrte markedet

En bekymring ved aldring er, at pensionister vil sælge deres aktier og dermed styrte markedet. De Leus og Gijsels er skeptiske. Der er ikke meget bevis for, at procentdelen af aktiver investeret i aktier falder drastisk med alderen. Måske holder bedstemor fast i aktier for at vokse sin portefølje, dække ældreplejeomkostninger eller bare for at give flere penge til dig!

De fem trends identificeret af Koen De Leus og Philippe Gijsels peger på en fremtid med højere inflation og renter, men også en verden rig på innovation og muligheder. Ved at forstå og investere i disse trends kan du bedre navigere i en kompleks økonomisk fremtid og finde muligheder for vækst og afkast.