Gratis sommerferie i Danmark: Shelter- eller telttur i naturen

Billede af unsplash.com/@scottagoodwill
Foto: unsplash.com/@scottagoodwill
Artiklens Tags:

Sommerferien er over os, og hvad er bedre end at tilbringe ferien i den smukke danske natur? En gratis sommerferie behøver ikke at være kedelig.

En shelter- eller telttur i naturen kan give nogle af de mest mindeværdige oplevelser. Her får du tips, inspiration og handlingsmuligheder til en fantastisk og omkostningsfri ferie.


Fri teltning i Danmark

Danmark tilbyder mange muligheder for fri teltning i skovene. Naturstyrelsen har udpeget over 200 skove, hvor du kan slå dit telt op uden at skulle betale. Disse områder giver dig frihed til at overnatte i naturen uden at bekymre dig om campingafgifter. Du skal dog følge visse regler: telte må kun være op til tre personer, og du må kun slå lejr én nat samme sted. Find en liste over disse skove på Naturstyrelsens hjemmeside.


Primitive overnatningspladser og shelters

Hvis du foretrækker lidt mere komfort, er primitive overnatningspladser og shelters et fantastisk alternativ. Der findes mange steder i Danmark, hvor du kan overnatte i shelters, der ofte er udstyret med bålpladser og brændeskur. Disse pladser er perfekte for dem, der ønsker at opleve naturen tæt på, men stadig have lidt mere beskyttelse end et telt. Du kan finde en oversigt over shelters og primitive overnatningspladser på Naturstyrelsens hjemmeside samt på Udinaturen.dk.


Planlægning og forberedelse

For at få mest muligt ud af din naturferie er det vigtigt at planlægge i forvejen. Her er nogle tips til at hjælpe dig med at forberede din shelter- eller telttur:

  1. Udstyr: Sørg for at have det nødvendige udstyr, herunder en god sovepose, liggeunderlag, telt eller tarp, kogegrej og passende tøj til skiftende vejrforhold.
  2. Mad og drikke: Planlæg dine måltider og medbring tilstrækkeligt med mad og vand. Mange primitive overnatningspladser har bålpladser, så du kan lave mad over åben ild.
  3. Sikkerhed: Informer venner eller familie om dine planer, og hvor du vil befinde dig. Medbring en førstehjælpskasse og en mobiltelefon med en fuldt opladet batteri.


Aktiviteter i naturen

En sommerferie i naturen giver rig mulighed for mange spændende aktiviteter:

  • Vandreture: Udforsk de mange vandreruter i Danmark, som spænder fra lette ture til mere udfordrende ruter.
  • Cykling: Tag din cykel med og oplev de smukke landskaber fra sadlen.
  • Fiskeri: Prøv lykken med fiskestangen i en af Danmarks mange søer eller åer.
  • Badetur: Er du nær en strand eller sø, kan du pakke håndklædet og tage en dukkert i sommervarmen.
  • Madlavning: At lave mad i naturen og måske endda over bål er en mega hyggelig aktivitet. Pak nogle skumfiduser eller snobrødsdej og hyg jer rundt om bålet!
  • Naturstudier: Tag en kikkert og en feltguide med for at observere fugle og andre vilde dyr.


Inspiration til destinationer

  • Mols Bjerge: Dette naturskønne område byder på en række shelters og er kendt for sin unikke flora og fauna.
  • Rold Skov: En af Danmarks største skove med mange muligheder for fri teltning og shelters.
  • Svanninge Bakker: Også kendt som De Fynske Alper, et fantastisk sted for vandreture og overnatning i shelters.
  • …og mange flere! Der er faktisk shelters i hele landet, så uanset hvor du befinder dig og have du ønsker at opleve, er der helt sikkert et sted for dig!


Handlingsmuligheder

  • Besøg Naturstyrelsens hjemmeside for information om fri teltning og shelters.
  • Brug Udinaturen.dk til at finde og planlægge dine overnatningssteder.
  • Download relevante kort og ruter for at sikre en vellykket tur.


En gratis sommerferie i Danmark kan være fyldt med eventyr og afslapning i naturen. Med de rette forberedelser kan du nyde en uforglemmelig oplevelse uden at sprænge budgettet. Pak dine ting, og begiv dig ud i det danske landskab for en ferie fuld af naturlige skatte og frihed.