Hvad kan vi forvente af onsdagens inflationsrapport?

Foto: One hundred dollars, detailed dollar banknote

Artiklens Tags:

Inflationen i april har muligvis lettet en smule, men det er stadig ikke nok til at give den amerikanske centralbank ro i maven.

Forventede prisstigninger i april

Ifølge konsensusforventninger fra Dow Jones vil forbrugerprisindekset (CPI), som måler priserne på varer og tjenester, vise en stigning på 0,4% i april – samme niveau som i marts. Den årlige inflationsrate forventes dog at falde en smule til 3,4%, sammenlignet med 3,5% måneden før. For kerneinflationen, der udelukker mad og energi, forventes en stigning på 0,3% i april mod 0,4% i marts, og en årlig rate på 3,6%, ned fra 3,8%.

Federal Reserve forbliver forsigtig

I en tale tirsdag i Amsterdam udtrykte Fed-formand Jerome Powell håb om, at inflationen vil falde i løbet af året, men erkendte også, at fremskridtene har været langsomme. Det læses på CNBC. Han sagde:

"Jeg forventer, at inflationen vil falde måned for måned til niveauer, der minder om de lavere aflæsninger, vi så sidste år. Men min tillid til dette er ikke så høj som før, da vi har set de seneste tal for årets første tre måneder."

Stigende producentpriser

Producentprisindekset (PPI), som er en indikator for engrospriser, steg med 0,5% i april, næsten det dobbelte af forventningen. Årligt steg indekset med 2,2%, det højeste niveau på et år. Dette har øget betydningen af onsdagens CPI-rapport.

Boligudgifter under lup

En vigtig del af onsdagens rapport vil være fokus på boligudgifter, som udgør omkring en tredjedel af vægten i CPI. Fed håber på, at presset på lejemarkedet vil aftage og bidrage til en lavere inflation. Indtil videre har boligmarkedet dog ikke vist de store ændringer.

Ejendomsejernes forventede lejeindtægt

En vigtig komponent i boligomkostningerne er ejendomsejernes forventede lejeindtægt. Denne steg med 5,9% årligt i marts, ned fra en top på over 8% i april 2023, men stadig langt over et niveau, der er foreneligt med en samlet inflation på 2%.

Udsigter for renten

Markedet kommer til nøje at kigge på CPI-tallet for at gennemskue, hvad FED vil bestemme med renten næste gang. Hvis inflationen kommer lavt ind, vil markedet muligvis stige, da investorer kunne se en mulighed i at FED sænker renten.

Forklaring på fagtermer:

Forbrugerprisindeks (CPI): Dette indeks viser, hvor meget priserne på de ting, folk køber i hverdagen, som mad, tøj og transport, ændrer sig over tid.

Kerneinflation: Dette er en måde at måle stigningen i priser på, men uden at tælle mad og energi med, fordi deres priser ofte ændrer sig meget hurtigt og uforudsigeligt.

Fed (Federal Reserve): Dette er USA's centralbank, som bestemmer, hvor meget penge der skal være i omløb, og hvad renterne skal være. De sørger for, at økonomien fungerer godt.

Producentprisindeks (PPI): Dette indeks viser, hvor meget priserne på de varer og tjenester, som virksomheder sælger, ændrer sig over tid. Det giver en idé om, hvor meget virksomhederne tjener på deres produkter.

Rentenedsættelse: Dette sker, når centralbanken beslutter at sænke de renter, som banker skal betale for at låne penge. Dette gøres for at gøre det billigere at låne penge, så folk og virksomheder kan bruge flere penge og få økonomien til at vokse.

Ejendomsejernes forventede lejeindtægt: Dette er en vurdering af, hvor meget penge ejendomsejere tror, de kan få i husleje, hvis de lejede deres ejendom ud. Det er ikke altid den faktiske husleje, men en forventning.


Del artikel på sociale medier

Disclaimer
Oplysningerne på dette websted er kun til generel orientering og er ikke ment som specifik rådgivning eller anbefaling til køb. Mens vi stræber efter at holde informationerne nøjagtige og opdaterede, giver vi ingen garantier af nogen art. Enhver købsbeslutning du foretager på grundlag af oplysningerne på dette websted, bør ske efter egen grundig overvejelse og eventuelt med konsultation fra en fagperson.
Privatøkonomi

Hvad koster det at få hund?

Overvejer du at få en hund? Det er en fantastisk beslutning, men det er vigtigt at kende de omkostninger, der følger med, før du byder et firbenet familiemedlem velkommen.