Kan du leve af din SU? Ekspert advarer om høje leveomkostninger

Billede af unsplash.com/@vincefleming
Foto: unsplash.com/@vincefleming
Artiklens Tags:

Mange blev i nat optaget på deres drømmestudie, men hvordan får man økonomien til at hænge sammen på SU? Læs videre for at finde ud af, hvorfor det kan være nødvendigt at finde et studiejob eller tage SU-lån for at klare sig.

En økonomisk udfordring

At blive studerende er spændende, men det kan også være økonomisk udfordrende. For mange er SU’en den primære indkomst, og ifølge forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Sydbank er det svært at få økonomien til at hænge sammen udelukkende på SU.

Budget: 8000 kroner før husleje

Ann Lehmann Erichsen har lavet et budget, der viser, at en studerende skal bruge omkring 8000 kroner om måneden før husleje for at have en langtidsholdbar økonomi. Dette beløb dækker nødvendige udgifter som mad, transport, forsikringer og afskrivninger på computer og telefon. "Det er svært, det er dyrt, og man kan ikke leve af sin SU," konstaterer hun.

Hvordan får man det til at hænge sammen?

Med en SU-sats på 6.820 kroner om måneden før skat er det klart, at regnestykket ikke går op. Men der er muligheder for at få økonomien til at hænge sammen:

  1. Studiejob: Mange studerende vælger at arbejde ved siden af studierne for at supplere deres indkomst. Johanne Emilia Jensen fra Aalborg har allerede sikret sig et job og planlægger at arbejde op til 60 timer om måneden for at få råd til sine udgifter.
  2. SU-lån: Nogle studerende vælger at tage SU-lån for at få økonomien til at hænge sammen. Asta Kofod fra København overvejer at tage SU-lån for at kunne fokusere på sine studier uden at skulle arbejde for meget.
  3. Økonomisk støtte fra forældre: En tredje mulighed er at få økonomisk støtte fra forældre eller andre familiemedlemmer.

Husleje – en stor variabel

Husleje er ikke indregnet i de 8000 kroner, da det varierer meget afhængigt af, hvor man studerer. For eksempel er der kæmpestor forskel på huslejen i København og Randers. Prisen for en 70 kvm lejlighed ligger på cirka 12.740 kr. om måneden i gennemsnit, og i Randers koster en 70 kvm lejlighed kun omkring 4.760 kr. om måneden. Du kan læse hele listen over hvad det koster at bo i de danske storbyer her.

At leve på SU kræver god planlægning og muligvis en ekstra indkomstkilde. Om det er et studiejob, SU-lån eller støtte fra forældre, er det vigtigt at finde en løsning, der passer til ens situation. Husk, at det er vigtigt at budgettere og overveje alle udgifter for at undgå økonomiske problemer under studietiden.

For flere gode råd om økonomi som studerende, følg med på PengeHjørnet.

Kilde: Kristian Skovby Ørbæk, "Tusindvis bliver i nat studerende, og det er dyrt - man kan ikke leve af sin SU, siger ekspert", TV2 Nyheder.