Teslas energiforretning fordoblet i Q2. Hvad er det næste?

Billede af unsplash.com/@alexbemore
Foto: unsplash.com/@alexbemore
Artiklens Tags:

Trods udfordringer i bilmarkedet blomstrer Teslas energiforretning med en vækst på 100%. Læs om, hvad der driver denne udvikling og hvad fremtiden kan bringe.

Stærk vækst i energiforretningen

Tesla offentliggjorde sine resultater for Q2 2024 den 23. juli, hvor bilsalget faldt med næsten 7% år-til-år, og indtjeningen faldt med 42%. Flere faktorer, som høje renter og øget konkurrence i markeder som Kina, har dæmpet efterspørgslen efter Tesla-biler. Men Teslas energiforretning var en lysende stjerne med en fordobling af salget til omkring 3 milliarder dollars sammenlignet med sidste år.

Succes med energilagring og solenergi

Teslas energiforretning sælger energilagringsprodukter og installerer solenergisystemer. I det sidste kvartal oplevede Tesla en rekord på 9,4 gigawatt-timer i energilagringsløsninger, drevet af høj efterspørgsel på Megapack og Powerwall. Megapack er et stort batterilagringssystem målrettet forsyningsselskaber, mens Powerwall er en hjemmebatteriløsning. Produktionen af disse lagringsløsninger er blevet optrappet på Teslas batterifabrik i Lathrop, Californien. Energiforretningen er også blevet mere rentabel med bruttomarginer på 24,5%, op over 6% fra sidste år, hvilket er højere end bilforretningens bruttomargin på 18,5% i Q2.

Fremtiden for energilagring

Efterspørgslen efter energilagringsløsninger forventes at stige med øgede installationer af vedvarende energikilder som vind og sol, der har varierende produktion afhængigt af vejrforhold og tidspunkt på dagen. Teslas lagringsløsninger kan reducere uregelmæssigheden ved at gemme overskydende energi genereret under lavforbrug og frigive den, når efterspørgslen overstiger produktionen. Tesla planlægger også at øge sin produktionskapacitet med en ny fabrik i Shanghai, som forventes at tredoble virksomhedens produktion af lagringsløsninger, når den åbner næste år.

Begrænsninger og konkurrence

Selvom energiforretningen vokser hurtigt, forventes det ikke at blive den primære drivkraft for Tesla på lang sigt på grund af bilforretningens størrelse og potentialet inden for autonom kørsel og selvkørende software. Energisalget udgjorde kun omkring 12% af Teslas samlede omsætning i det sidste kvartal. Desuden kan uregelmæssigheder i leverancerne påvirke væksten, og markedet for lagringsløsninger og solenergi er yderst konkurrencepræget, især med kinesiske aktører, der ofte har en omkostningsfordel.

Aktieperformance og fremtidige udsigter

TSLA-aktien har været ret volatil og har set små ændringer, fra niveauet 235 dollars i januar 2021 til omkring 245 dollars nu, mod en stigning på omkring 50% for S&P 500 i samme periode. Aktiens performance har været blandet: 50% stigning i 2021, -65% i 2022 og 102% i 2023. Til sammenligning havde S&P 500 en stigning på 27% i 2021, -19% i 2022 og 24% i 2023.

Se det originale indhold her.